Linkse partijen pleiten samen voor toptarief

Redactie

PvdA, SP en GroenLinks pleiten samen voor een nieuw toptarief voor hoge inkomens. Het hoogste belastingtarief is nu 52 procent. Hoe hoog het nieuwe tarief moet worden zeggen de partijen nog niet, maar uit een eerder onderzoek bleek dat een verhoging met een procent de schatkist al 400 miljoen euro oplevert.

De fractieleiders van de linkse oppositiepartijen kondigen het plan om Nederland uit de crisis te trekken zaterdag aan in een opiniestuk in de Volkskrant. Later op de dag zullen Job Cohen, Emile Roemer en Jolande Sap het officieel presenteren tijdens een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst in Nijmegen.

Volgens de partijen zit het kabinet op de handen in een tijd dat actie gevraagd is. Het linkse plan draait om 'slim, solidair en groen investeren'. Ze willen onder meer een nieuwe deeltijd-ww invoeren. Ook willen ze energiezuinige woningbouw stimuleren en overschakelen op duurzame energie.

Onder meer het ombouwen van kantoren tot starterswoningen en het vervroegen van onderhoud aan de Afsluitdijk moet extra werk opleveren. Een werkpoule per sector moet ervoor zorgen dat mensen makkelijker werk vinden.

De nieuwe samenwerking van links is opvallend. Vorig jaar organiseerden de partijen ook al een bijeenkomst onder de noemer 'Een ander Nederland', maar toen bleef een vervolg van het linkse blok uit. De partijen hebben in de Tweede Kamer samen 55 zetels. In de jongste peiling van TNS Nipo zijn dat er drie minder.


Linkse partijen pleiten samen voor toptarief (Foto: Novum)