'Süskind is geen Schindler's List'

dekatophetspek

De Nederlandse oorlogsfilm Süskind moet niet over een kam geschoren worden met de Amerikaanse oorlogsfilm Schindler?s List. Dat vinden de makers van de Nederlandse speelfilm, gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Walter Süskind die in Amsterdam honderden joodse kinderen redde van de nazi?s.

Regisseur Rudolf van den Berg voelt zich gestreeld door de vergelijking, maar vind die iets te kort door de bocht. "Ik kan er alleen maar trots op zijn te worden vergeleken met Steven Spielberg", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Maar waar hij liet zien dat de Holocaust heeft plaatsgevonden en dat die gruwelijk was, probeer ik te laten zien hoe die heeft kunnen gebeuren."

Süskind probeerde in 1942 de Duitse bezetter te misleiden. Als hoofd van de Hollandsche Schouwburg smokkelde hij honderden joodse kinderen, die bij de tegenovergelegen crèche waren ondergebracht, de stad uit. Naarmate de oorlog vorderde, sloot het net zich steeds verder om Süskind en zijn familie en moest hij steeds drastischer keuzes maken.

"Ons verhaal is zo intiem en menselijk, dat is echt anders dan die grote, beroemde film", zegt Jeroen Spitzenberger, die de rol van Süskind vertolkt. "Ik hoop dat je op basis van het verhaal naar de bioscoop gaat, niet omdat iemand zegt dat de film zo veel op een andere lijkt."' 

"Zo'n vergelijking creëert valse verwachtingen", gaat de 35-jarige Spitzenberger verder. "Schindler?s List is een productie die vele miljoenen heeft gekost en die zich ruim twintig jaar heeft bewezen. Er zijn zeker parallellen tussen de twee films, maar er bestaan veel meer van dergelijke verzetsverhalen, uit verschillende oorlogen."

Süskind verschijnt op 19 januari in de bioscoop.


?Süskind is geen Schindler?s List? (Foto: Novum)