Ticketkeurmerk tegen online afzetterij

Redactie

Een nieuw keurmerk voor verkopers van toegangskaartjes voor concerten en andere evenementen moet doorverkoop en ticketzwendel voortaan voorkomen. Het keurmerk wordt zaterdag gepresenteerd op de Eurosonic Noorderslag Conference. Het keurmerk moet voorkomen dat mensen veel duurder uit zijn dan de artiest of organisator had bedoeld.

Initiatiefnemer Stichting Kwaliteit Evenementen Nederland (SKEN) wil de 'ongereguleerde doorverkoop' van entreekaartjes een halt toeroepen. Dit heeft vaak een prijsopdrijvend effect. De prijs is soms anderhalf of drie keer hoger dan de officiële prijs.

Doordat sites kaartjes zonder toestemming doorverkopen, ontstaat volgens SKEN bovendien een onnodig tekort. Ze kopen grote hoeveelheden kaartjes op, waardoor er te weinig kaarten overblijven voor gewone consumenten.

SKEN Ticketkeur stelt een aantal eisen waaraan verkooppunten moeten voldoen. Zo moeten de sites rechtstreeks werken voor organisatoren. Onder meer Ticketservice, de Vereniging van Nederlandse Poppodia, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties hebben zich al bij het initiatief aangesloten.

Behalve kaartjes voor concerten kunnen ook toegangsbewijzen voor voetbalwedstrijden en theatervoorstellingen met het keurmerk worden verkocht.


Ticketkeurmerk tegen online afzetterij (Foto: Novum)