'Bonden splitsen zich af van CNV'

Redactie

Politiebond ACP en vakbond voor defensiepersoneel ACOM hebben de vakcentrale CNV een opzegbrief gestuurd. ACP gaat zich echt afsplitsen, ACOM denkt er nog over na. Dat meldt dagblad Trouw vrijdag.

De tweede vakcentrale van Nederland verliest met ACP en ACOM twee van de negen bonden en ongeveer 36.000 van de 340.000 leden.

De belangrijkste reden voor de politievakbond om te vertrekken is dat de bond met 25.000 leden te weinig invloed zou hebben op het beleid van het CNV. ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp stelt dat het niet lukt binnen de vakcentrale het minderheidsstandpunt te laten horen. De ACP heeft flinke offers moeten brengen vanwege de collectieve benadering van het CNV, zegt hij in de krant.

De vakbond voor defensiepersoneel moet formeel nog een besluit nemen. De opzegbrief werd alvast gestuurd, omdat de vakcentrale de opzegtermijn met een jaar wilde verlengen, zegt ACOM-voorzitter Jan Kleian.

Kleian stelt te merken dat de ergernis onder de leden over voorzitter van de vakcentrale Jaap Smit groot is. Smit zou de bond het zwijgen opleggen als ACOM het niet eens is met CNV-standpunten, maar ondertussen de situatie van de leden onvoldoende kennen. Zo zou hij zeggen dat de leden op 56-jarige leeftijd met een wachttijdregeling kunnen, terwijl ze door moeten gaan tot ze 60 jaar zijn.

Smit stelt het vertrek van de bonden te zien in het bredere kader van de ontwikkelingen in de vakbeweging. Ook de vakcentrale vindt volgens hem dat vakbonden zich het beste langs de lijn van beroep of sector kunnen organiseren. "Maar soms moet je ook gezamenlijk kunnen optrekken. En dan winnen en verliezen we allemaal wel eens."