Rotterdam wil wereldrecord marathon terug

Stefan (sportfreak)

Rotterdam gaat op 15 april proberen het wereldrecord op de marathon weer in handen te krijgen. Dit is althans het doel van de gecontracteerde Kenianen Moses Mosop en Sammy Kitwara.

Ze zullen tijdens de 32e ABN AMRO Marathon steun krijgen van 'superhaas' en landgenoot  Peter Cheruiyot Kirui. Het huidige wereldrecord staat met 2.03.38 op naam van Patrick Makau. Hij liep die tijd afgelopen jaar in Berlijn. Mosop was echter al eens sneller. Hij werd vorig jaar in de gedenkwaardige marathon van Boston tweede in 2.03.06, 4 seconden achter landgenoot Geoffrey Mutai. Het hoogteverschil van het parcours was echter te groot om er een officieel wereldrecord te kunnen lopen.

Marathondirecteur Mario Kadiks presenteerde Mosop, Kitwara en Kirui donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie als de absolute sterren van de editie 2012. "Wij zijn erg blij dat we Mosop hebben kunnen contracteren. 'Londen' had ook grote belangstelling. We gaan voor een wereldrecord", aldus Kadiks. Rotterdam had al eerder het wereldrecord in handen tussen 1985 en 1998.