Omroepbaas haalt uit naar Den Haag

bennootje

Voorzitter van de publieke omroep Henk Hagoort vreest voor de onafhankelijkheid van de zendgemachtigden. Hij haalde donderdagmiddag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak uit naar politiek Den Haag, dat zich volgens hem te veel bemoeit met de programmering en de politieke kleur van omroepen.

Hagoort laakt de bemoeizucht van politici. "Hilversum is een Haagse hobby geworden", vindt hij. "Maar de publieke omroep is niet van de politiek maar van het publiek." De omroepbaas zou graag zien dat Den Haag zich druk maakt over de toekomst van het medialandschap. Daar liggen volgens hem de 'echte thema's'.

Hagoort maakt zich zorgen over de groeiende macht van buitenlandse mediagiganten als Google, Apple en YouTube. Zo werd vorig jaar een applicatie van Uitzendinggemist geweigerd, omdat deze niet aan de regels van Apple voldeed.

"Hoe zorgen we in de toekomst dat commerciële overwegingen niet de overhand nemen bij het online vindbaar maken van kritische consumentenprogramma's als Radar of Kassa?", vraagt Hagoort zich af. "Daar heb ik nog nooit een Kamervraag over gezien."

Hagoort wil dat Den Haag opkomt voor de positie van de Nederlandse media in het buitenland. Dat lukt volgens hem alleen met een 'gezonde verhouding' tussen Hilversum en Den Haag.

In november maakte de PVV er bezwaar tegen dat de 'linkse' VARA extra geld zou krijgen na een fusie met BNN. Vorige week ontstond ophef toen SP-Kamerlid Jasper van Dijk kenbaar maakte Kamervragen te overwegen over de selectie van kandidaten voor het songfestival.

Afgelopen zomer nam de Tweede Kamer een motie aan die de omroep ertoe dwingt meer Nederlandstalige muziek te draaien.