Ook Ziggo in beroep tegen vonnis Pirate Bay

Marc (MPG)

Internetprovider Ziggo gaat net als XS4ALL in beroep tegen het vonnis dat de rechtbank in Den Haag woensdag velde. Daarin wordt het bedrijf opgedragen haar klanten de toegang tot de website The Pirate Bay te ontzeggen.

De zaak is vorig jaar aangespannen door auteursrechtenorganisatie Brein tegen Ziggo en XS4ALL. De rechtbank stelde Brein in het gelijk en sommeerde de twee providers om de toegang tot The Pirate Bay binnen tien dagen voor al hun gebruikers te blokkeren. XS4ALL gaf woensdag al aan in hoger beroep te gaan.

In een verklaring stelt Ziggo dat het bedrijf niet voor politieagent wenst te spelen. "Dat is een taak van justitie." Bovendien opent het vonnis volgens de provider deuren voor verdere 'ongewenste ontwikkelingen, die een inperking van internetvrijheid vormen'. "Daarbij komt dat een blokkade door een internet service provider in de praktijk niet effectief is."

Vooralsnog zijn alleen Ziggo en XS4ALL gesommeerd om The Pirate Bay te blokkeren. Andere providers ontspringen de dans, al ruikt Brein nu wel kansen om hen ook aan te pakken. Volgens Brein maakt circa 30 procent van de klanten van Ziggo en 4,5 procent van de klanten van XS4ALL inbreuk op auteursrechten via The Pirate Bay.