Eén miljoen deelnemers voor Amber Alert

Hukkie

Met de aanmelding van de 9-jarige Nina uit Hoensbroek heeft Amber Alert één miljoen deelnemers. Het meisje meldde zich aan voor ontvangst van Amber Alerts via Hyves.

De aanmelding van de miljoenste deelnemer komt vlak voor de internationale Dag van Amber Alert, die jaarlijks op 13 januari plaats heeft. Voor deze datum is gekozen omdat op 13 januari 1996 de toen 9-jarige Amber Hagerman uit Arlington, Texas, werd ontvoerd. Enkele dagen later werd zij vermoord teruggevonden. De moord op Amber leidde tot de totstandkoming van het Amber Alert in de VS en later in Nederland.

Het Amber Alert is de grootste alerteringsdienst van Nederland en werd in november 2008 gelanceerd door toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin. Sindsdien is het systeem 11 keer ingezet. In meer dan de helft van die gevallen werd het kind teruggevonden dankzij of mede dankzij tips die binnenkwamen. Het systeem wordt sinds eind 2010 ook gebruikt om aandacht te vragen voor andere, minder urgente kindervermissingen, daarvoor wordt onder anderen gebruik gemaakt van Hyves, Facebook en Twitter.

Dat we nu één miljoen deelnemers en deelnemende organisaties tellen is geweldig. Doordat ook grote organisaties zoals de NS, Connexxion, ANP en de Publieke Omroep meedoen, bereikt een Amber Alert binnen enkele minuten miljoenen Nederlanders. Dat is belangrijk, want hoe meer mensen uitkijken naar een vermist kind, hoe groter de kans dat het snel en heelhuids wordt teruggevonden. Tijd blijkt immers steeds weer de grootste vijand van een ontvoerd kind te zijn,” aldus Frank Hoen, oprichter van Amber Alert Nederland.


Carlo Schippers, initiatiefnemer van Amber Alert Nederland vanuit het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zegt: "In het kader van de internationale Dag van Amber Alert wil ik ouders er op wijzen dat het belangrijk is dat ze altijd en overal snel toegang hebben tot een recente digitale portretfoto van hun kind. Zet bijvoorbeeld ieder jaar een nieuwe foto van je kind in een mailbox waar je online toegang toe hebt of draag de foto bij je op een USB-stick. Mocht je kind onverhoopt eens vermist raken, dan is het heel belangrijk dat de politie snel over zo’n foto kan beschikken."


Nina uit Hoensbroek is één miljoenste deelnemer Amber Alert