Hockeybondscoach zet topduo uit selectie

Peterselieman

De bondscoach van de Nederlandse hockeyers, Paul van Ass, heeft op een persconferentie bekendgemaakt dat Teun de Nooijer en Taeke Taekema uit de nationale selectie zijn gezet. Aanleiding hiervoor is de matige derde plaats die het team in december bij de Champions Trophy pakte.

De 35-jarige De Nooijer is recordinternational met 445 duels en 217 treffers voor het Nederlandse team. De voormalig aanvoerder van het team wist in 1996 en 2000 olympisch hockeygoud te pakken en speelde mee op vele grote toernooien.

De 31-jarige Taekema speelde 240 interlands, heeft 220 treffers op zijn naam staan en was de strafcornerspecialist van het Nederlandse team. Hij deed net als De Nooijer mee aan de Spelen van Athene 2004 (zilver) en in Peking 2008 (vierde). Bij het laatste toernooi in de Champions Trophy in Auckland stelde Taekema teleur.

"Natuurlijk besef ik dat Teun en Taeke heel veel ervaring hebben en bijzonder veel hebben betekend voor het Nederlandse hockey. Er moet echter ruimte worden gecreëerd in het team om andere spelers te laten groeien en te laten opstaan. Ik wil terug naar de energie van afgelopen zomer. Op de Olympische Spelen wil ik beschikken over het best mogelijke team en dat zijn niet automatisch de beste achttien spelers", zei Van Ass hierover op de persconferentie.

De vernieuwde selectie van Oranje gaat op trainingsstage die begint op maandag 16 januari, als het team van Van Ass vertrekt naar Spanje. Daar blijft Nederland tot en met 25 januari. De tweede trainingsstage van Oranje is in Australië en duurt van 31 januari tot en met 20 februari.