Ruim duizend schoonmakers bij Haagse protestmars

Redactie

Ruim duizend schoonmakers zijn donderdagmiddag in Den Haag bijeengekomen om actie te voeren voor een betere cao. Ze lopen een 'mars van respect' door het centrum van de stad. De schoonmakers overhandigden Tweede Kamerleden voorafgaand aan de protestmars een zogenoemd witboek met oplossingen voor hun problemen.

De schoonmakers voeren sinds vorige week actie voor onder meer een hoger loon. Ook willen ze worden doorbetaald bij ziekte, een reiskostenvergoeding en opleidingen kunnen volgen tijdens werktijd. Vorige week hielden ze al ook al een protestmars in Amsterdam.

Na afloop van de mars willen de betogers met voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes spreken en hem om steun vragen.

De schoonmakers zijn niet van plan te stoppen met actievoeren, omdat de schoonmaakbedrijven en hun opdrachtgevers weigeren over een oplossing te spreken. Vanaf dinsdag wordt opnieuw gestaakt op veel plekken in het land. Bedrijven als Philips, ING en SNS, maar ook de panden van de Belastingdienst en verschillende ministeries worden niet meer schoongemaakt. Woensdag volgen acties op de stoep van enkele opdrachtgevers.