Nederland betaalt huur Strafhof langer

Redactie

De Nederlandse regering betaalt de huur van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zes maanden langer dan was afgesproken. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) komt hiermee tegemoet aan de wens van een Kamermeerderheid. Alexander Pechtold (D66) diende vorig jaar een breed gesteunde motie in die de regering opriep tot een 'substantiële extra bijdrage' aan het ICC.

Bij de oprichting van het Strafhof in 2002 heeft Nederland toegezegd de huur voor tien jaar te betalen. Die termijn loopt halverwege dit jaar af. Het rijk is bereid een halfjaar langer betalen. De huurkosten na 2012 zijn vervolgens een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de verdragspartijen van het ICC, aldus Rosenthal. De huur bedraagt ongeveer zes miljoen euro per jaar.

Pechtold is blij dat het kabinet blijft betalen, maar gaat ervan uit dat Nederland ook na 2012 de huur overmaakt. "Goed gastheerschap beperkt zich niet tot een jaar. Ik ga ervan uit dat Nederland tot het moment dat het Strafhof in 2015 haar intrek neemt in een nieuw pand, zich maximaal blijft inspannen om aan de behoeften van het Strafhof tegemoet te komen."

Behalve de huur betaalt Nederland als verdragspartij ook jaarlijks contributie aan het ICC. Vorig jaar ging het om ongeveer 2,8 miljoen euro. Daarnaast ondersteunt de regering regelmatig kleinere activiteiten van het ICC, aldus Buitenlandse Zaken.


Nederland betaalt huur Strafhof langer (Foto: Novum)