'Conservatieve CDA'ers zinspelen op afsplitsing'

Redactie

Binnen het conservatieve deel van het CDA gaan stemmen op over een afsplitsing. Nadat woensdag bekend werd dat het partijbestuur een linksere koers van het CDA voorstaat, wordt vooral bij afdelingen in het zuiden van het land gezinspeeld op de vorming van een conservatieve zusterpartij. Dat bevestigt de Limburgse CDA-senator René van der Linden in het AD.

De partijtop zou op de hoogte zijn van de onvrede over de nieuwe koers die het CDA wil inzetten. Een ruk naar links zorgt er volgens de critici voor dat het CDA nog meer terrein verliest aan de VVD en de PVV. Onduidelijk is hoe breed deze kritiek wordt gedragen binnen de partij.

De zuidelijke CDA'ers zouden ook verbolgen zijn over de manier waarop vicepremier Maxime Verhagen zou zijn afgeserveerd. Vorige week maakte hij duidelijk dat hij niet beschikbaar was voor het partijleiderschap. Volgens zijn aanhangers werd vanuit de partij voortdurend zijn integriteit aangevallen.

Volgende week vrijdag worden de bevindingen van het strategisch beraad van het CDA gepresenteerd. Hierin staat wat de nieuwe koers van de christendemocraten zou moeten zijn. Volgens uitgelekte berichten pleit de commissie onder leiding van Aart-Jan de Geus voor een linksere koers, voor het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek en voor het omarmen van de multiculturele samenleving. Een dag later vindt een partijcongres plaats.