Veel scheidingen na kerst en oud en nieuw

Redactie

Het aantal scheidingen vertoont een flinke piek na de feestdagen en de jaarwisseling. Dat blijkt uit een rondgang van het Nederlands Dagblad langs scheidingsadvocaten in het hele land. Volgens Cohen van Daniëls Advokaten uit Sittard gaat het om stellen bij wie al langer iets sluimert en voor wie de irritaties tijdens de decembermaand te hoog oplopen.

Cohen zegt dat op 2 januari de eerste al aan de telefoon hing. In een heel jaar melden zich ongeveer honderd klanten, maar dat zijn er in de eerste anderhalve week al vijf.

Jean-Marie Vullings, advocaat bij Du Fossé, Sanders en Vullings advocaten uit Eindhoven denkt dat de piek ook komt omdat veel echtparen met kinderen de feestdagen nog uitzingen vanwege de kinderen. "Soms hebben ze al geboekt. Of ze hopen in de vakantie nader tot elkaar te komen, maar vaak lukt dat niet door de stress van de kerstdagen."

Ook na de zomervakantie is vaak een tijdelijke stijging te zien, blijkt uit cijfers van de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) waarbij 930 advocaten zijn aangesloten. De organisatie denkt dat niet lichtzinnig wordt gedacht over scheiden.

De crisis is een lastige factor bij scheiden. Omdat huizen vaak langer te koop staan, moeten noodoplossingen worden bedacht. Zo trekken voormalige echtelieden tijdelijk bij vrienden of familie in of wordt er verbouwd zodat apart wonen onder een dak mogelijk is.