Europarlementariėrs vrezen nieuw ontwerpakkoord

Redactie

Drie leden van het Europees Parlement, alledrie van een andere partij, hebben vraagtekens geplaatst bij de nieuwste ontwerpversie van het akkoord dat ervoor moet zorgen dat lidstaten binnen hun bestedingsruimte blijven. De drie zijn van mening dat het ontwerp niet in lijn is met bestaande verdragen van de Europese Unie.

De europarlementariërs zijn met name bezorgd dat na implementatie van de nieuwe verdragtekst binnen de Unie parallelle structuren ontstaan die bevoegdheden van gekozen vertegenwoordigers en de Europese Commissie inperken.

"Het ontwerp garandeert geenszins dat om het even welke beslissing over implementatie van de nieuwe overeenkomst genomen wordt via de normale procedures, die in de EU-verdragen zijn vastgelegd om de gebruikelijke democratische controlemechanismen en verantwoordingsplicht te garanderen", zeiden Elmar Brok, lid van de centrumrechtse Europese Volkspartij, Roberto Gualtieri van de socialisten en de liberale Guy Verhofstadt in een gezamenlijke verklaring.

Hun waarschuwing onderstreept een trend die met de ontwikkeling van de Europese schuldencrisis steeds nadrukkelijker aan de oppervlakte is gekomen. Belangrijke beslissingen om de crisis te beteugelen worden op Europese toppen genomen door staatshoofden en regeringen - vaak onder druk van de leiders van Duitsland en Frankrijk - waarna ze in de vorm van een alles-of-niets-pakket aan nationale parlementen worden voorgelegd.

Leiders van de eurozone spraken in december af een nieuw verdrag uit te werken, maar nadat Groot-Brittannië had gedreigd deze stap met een veto te vellen werd besloten tot een afzonderlijk akkoord.