Mannen Groot-Brittannië aangeklaagd voor homohaat

Redactie

Vijf mannen zijn in Groot-Brittannië aangeklaagd omdat ze folders verspreidden waarin werd opgeroepen tot het doden van homoseksuelen. Onder een nieuwe wet zijn dergelijke daden een haatmisdrijf.

De mannen zouden folders hebben uitgedeeld met de titel 'De doodstraf' en daarop een strop en de tekst dat homoseksuelen gestraft moeten worden. Twee andere folders werden uitgedeeld om te protesteren tegen een homomars in Derby in 2010.

Het was volgens justitie de eerste keer dat tot haat werd opgeroepen op basis van seksuele geaardheid sinds de wet tegen haatmisdrijven in maart 2010 van kracht werd. Het is al sinds jaar en dag verboden op te roepen tot haat op basis van handicaps, ras of religie. De maximumstraf voor de misdaad is een gevangenisstraf van zeven jaar.

Het openbaar ministerie zei dat Ihjaz Ali (42), Mehboob Hussain (45), Umar Javed (38), Razwan Javed (27) en Kabir Ahmed (28) folders uitdeelden bij een moskee in Derby en ze in brievenbussen deden. Aanklager Bobbie Cheema noemde de folders 'angstaanjagend en hatelijk'. "Deze vijf aangeklaagden maken deel uit van een kleine groep mannen die vreselijke, dreigende teksten verspreidden, met religieuze citaten en afbeeldingen, die bedoeld waren om haat te zaaien en op te roepen tot geweld tegen homoseksuelen", zei ze.