Regering Nigeria waarschuwt voor anarchie

Redactie

De stakingen in Nigeria kunnen alleen maar leiden tot anarchie. Dat heeft de Nigeriaanse regering woensdag gezegd. Demonstraties tegen de hoge brandstofprijzen gingen hun derde dag in.

Aan de stakingen gerelateerd geweld heeft al negen mensen het leven gekost. In Lagos, de commerciële hoofdstad van het land, hebben betogers barricades opgeworpen op wegen die voeren naar woonwijken waar de elite huist. "We hebben op hen gestemd. Ze moeten ons gehoorzamen", zei de 16-jarige Godwin Bassey.

Procureur-generaal Mohammed Bello Adoke noemde de stakingen van de grote vakbonden illegaal en waarschuwde dat de regering de salarissen van ambtenaren die niet op hun werk verschijnen niet zal uitbetalen. Of het dreigement succes zal oogsten is de vraag. In Nigeria krijgen ambtenaren als gevolg van corruptie en wanbeleid soms wekenlang geen loon uitbetaald.

Babatunde Ogun, voorzitter van een grote vakbond van medewerkers in de olieindustrie, wil de stakingen uitbreiden. "Het betekent op de korte termijn dat er geen export van aardgas zal zijn", zei hij woensdag. "Alles zal tot stilstand komen."