Vuelta 2012 blijft in Noord-Spanje

Peterselieman

De Vuelta blijft dit jaar in het noorden van Spanje. Dat is woensdag tijdens de presentatie van het parcours in startplaats Pamplona gebleken. De Baskische stad is plaats van handeling van een 16,2 kilometer lange ploegentijdrit op 18 augustus. Op 9 september finisht de ronde in Madrid. Vorig jaar keerde de Vuelta na dertig jaar afwezigheid terug in Baskenland.

Na de start trekt de Spaanse wielerronde eerst naar het oosten, waar Andorra en Barcelona worden aangedaan. Vervolgens vliegt het peloton naar Galicië in het uiterste noordwesten en wordt westwaarts de noordkust gevolgd. Vanaf Santander wordt vervolgens koers naar het zuiden gezet om, zoals de traditie het wil, in Madrid te finishen.

De 3300 kilometer lange koers is er een voor de klimmers. Naast de ploegentijdrit en een individuele tijdrit van veertig kilometer, zijn er slechts zes vlakke etappes. Dertien keer moeten de renners midden- en hooggebergte doorkruisen. Daarbij worden 37 bergen beklommen en zes keer ligt de finish bergop.


Vuelta 2012 blijft in Noord-Spanje (Foto: Novum)