Europa keurt Belgische begroting goed

Redactie

De Europese Commissie heeft de Belgische begroting over 2012 goedgekeurd. Ook Cyprus, Malta en niet-euroland Polen krijgen een voldoende van de commissie. De ontwikkelingen in deze landen worden wel in de gaten houden. De begroting van Hongarije is afgekeurd. Dat meldt de Europese Commissie woensdag.

De commissie waarschuwde de vijf landen begin november dat zij onder de nieuwe begrotingsregels van de EU mogelijk sancties tegemoet konden zien. De Belgische begroting leek vorige week nog onvoldoende voor de commissie. Sindsdien heeft België een miljard aan uitgaven bevroren.

De nieuwe regels van het versterkte Stabiliteits- en Groeipact, het zogeheten sixpack, zijn 13 december ingegaan. Onderdeel daarvan waren onder meer straffende sancties en een boete bij falend beleid. Momenteel scherpen de lidstaten de regels verder aan.

Hongarije kreeg een onvoldoende van de commissie en kan sancties opgelegd krijgen. Het land heeft volgens de commissie alleen eenmalige maatregelen genomen om binnen de budgetregels te blijven. Zonder die maatregelen was het begrotingstekort in 2011 juist flink gegroeid.