Griekse schuldendeal moeilijk af te ronden

static

Een deal voor Griekenland, waarbij vijftig procent van de schulden kwijtgescholden wordt, is moeilijk af te ronden. Dit omdat er onzekerheid blijft of de deal voldoende is om het land economisch uit het slop te trekken. Dat zeggen personen bekend met de situatie.

Hoewel banken en overheden momenteel over de deal onderhandelen, blijven Europese overheden zich zorgen maken dat het kwijtschelden van de helft van de Griekse schulden niet genoeg is voor het land om de schuldenlast te dragen.

Dit heeft voor een deel te maken met de verslechtering van de Griekse economie maar ook het onvermogen om het begrotingstekort te verkleinen en kapitaal te vergaren door activa te verkopen aan private investeerders.

Daarmee wordt het risico dat overheden Griekenland naast het kwijtschelden van schulden extra financieel moeten ondersteunen vergroot en vooral de noordelijke eurozonelanden zien dit niet zitten.

In oktober 2011 kwamen leiders van de eurozone en de belangrijkste schuldeisers van Griekenland overeen om vijftig procent van de schulden die het land heeft uitstaan bij private obligatiehouders kwijt te schelden door een zogenaamde obligatieswap. Hierbij wordt het huidige schuldpapier ingeruild voor nieuw schuldpapier met de helft van de waarde en een looptijd die ver in de toekomst ligt.

Het hoofd van het instituut van International Finance (IIF) is deze week in Athene om te praten over de details van de obligatieswap, zoals bijvoorbeeld het vaststellen van de hoogte van het rendement op de obligaties.

Dit is belangrijk want afhankelijk daarvan kunnen landen inschatten hoeveel geld ze Griekenland moeten lenen zodat die de rente kunnen betalen. IIF-officials hopen dat de deal nog deze week rondkomt.

Maar zelfs wanneer dit ook daadwerkelijk lukt, doen zich al direct weer nieuwe problemen voor. Niet alleen zal Griekenland in 2014 rond de 435 miljard euro aan schulden hebben openstaan, waarvan ongeveer tweederde bij eurozonelanden, maar ook moet het op 20 maart zo'n 14,5 miljard euro aan obligatieleningen terugbetalen.

Dit geld heeft Griekenland niet. En zonder extra kapitaal van andere Europese overheden, is een herstructurering of een uitstel van betaling nodig om een default van Griekenland te voorkomen. Officials waarschuwen dat het weken tijd kost om zo'n herstructureringsplan uit te voeren.

Tijdens een nieuwe eurotop op 30 januari staan de problemen in Griekenland opnieuw op de agenda.