Van der Sloot opnieuw voor de rechter

Redactie

Joran van der Sloot staat woensdag om 16.00 uur Nederlandse tijd weer voor de rechter. Hij moet verklaren of hij zich wel of niet schuldig acht aan alle punten van de aanklacht. Als Van der Sloot de moord op de Peruaanse Stephany Flores bekent, kan hij strafvermindering krijgen en volgt het vonnis binnen 48 uur. Zo niet, dan kan de zaak nog maanden duren.

De zitting werd vrijdag, de eerste dag van het proces, verdaagd omdat Van der Sloot wilde nadenken over de aanklacht van het Openbaar Ministerie. Hij liet doorschemeren de moord te willen bekennen, maar het niet eens te zijn met een aantal omschrijvingen in de aanklacht, zoals de gewelddadigheid waarmee hij de studente zou hebben omgebracht.

Ook de raadsman van de verdachte, José Jimenéz Navarro, liet na afloop weten dat Van der Sloot schuld wilde bekennen. Als Van der Sloot woensdag inderdaad bekent, wordt de zitting waarschijnlijk direct verdaagd. De drie vrouwelijke rechters, onder leiding van Victoria Montoya, spreken dan binnen 48 uur op een nieuwe zitting het vonnis uit.

Justitie in Peru heeft in de zaak dertig jaar cel en een boete van ongeveer vijftigduizend euro geëist. Als Van der Sloot akkoord gaat met de hele aanklacht van justitie komt hij in aanmerking voor een strafvermindering. Het is dan aan de rechters om een passende verlaging toe te passen.

Hoewel het de rechters vrij staat een zeer geringe aftrek te geven, kan de straf zelfs lager uitvallen dan de minimumstraf van vijftien jaar. Als Van der Sloot in de gevangenis zijn handen uit de mouwen steekt, kan hij nog eerder vrijkomen. Voor twee dagen werk krijgt hij een dag aftrek van zijn straf.

De familie Flores heeft er altijd op aangedrongen dat Van der Sloot vervolgd moet worden voor roofmoord. Op dat misdrijf staat in Peru levenslang. Het is onwaarschijnlijk dat justitie de aanklacht nu nog wijzigt, laat strafrechtdeskundige Giovanna Gismondi desgevraagd weten. Ricardo Flores, de vader van Stephany, zei vrijdag te hopen dat de zaak snel voorbij is zodat zijn familie rust krijgt.