Knapen vraagt aandacht voor uitzettingen Ghanezen

Redactie

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen (CDA) heeft tijdens een werkbezoek aan Ghana de regering van het Afrikaanse land gewezen op het belang van een goede samenwerking bij uitzettingen van uitgeprocedeerde Ghanezen. Het lukt nu niet altijd hen snel terug naar hun land te krijgen. De staatssecretaris vroeg daar aandacht voor, laat zijn woordvoerder dinsdagavond weten.

Knapen besprak in de hoofdstad Accra ook zijn nieuwe waterbeleid met de Ghanese vicepresident John Dramani Mahama. Nederland gaat de komende vijf jaar met de Ghanezen aan de slag om het drinkwater en de hygiëne te verbeteren. Hiervoor is een bedrag van honderd miljoen euro beschikbaar.

De Ghanezen zijn aan zet om met goede, financieel duurzame plannen te komen die op termijn zonder steun kunnen, zei Knapen. De bewindsman prees de Ghanezen bovendien om hun economische groei en de stabiele democratie. Ghana had in 2010 met veertien procent de grootste economische groei in de wereld. Ongeveer veertig procent van de bevolking heeft echter geen veilig drinkwater.

De bewindsman presenteerde maandag een beleidsbrief waarin onder meer staat dat de regering de komende vijf jaar 150 miljoen euro beschikbaar stelt voor waterprojecten van allianties van bedrijven, kennisinstellingen en ontwikkelingsorganisaties. Knapen reist dinsdagavond door naar Benin om ook daar te kijken hoe het nieuwe waterbeleid er in de praktijk uit kan zien.


Knapen vraagt aandacht voor uitzettingen Ghanezen (Foto: Novum)