Belangstelling EK-kaarten matig, verkoop verlengd

Peterselieman

Fans van het Nederlands elftal krijgen meer tijd om kaartjes voor het EK in Polen en Oekraïne te bestellen. Dat mag nu tot 15 februari, meldt de KNVB dinsdag. Oorspronkelijk zouden fans tot donderdag de tijd hebben. Mensen die voor half februari hun kaartjes bestellen, krijgen de garantie dat ze die kaartjes ook krijgen, omdat nog lang niet alles verkocht is.

De KNVB verkocht voor Nederland - Duitsland en een eventuele kwartfinale driekwart van de beschikbare kaartjes. De overige pouleduels, die in de Oekraïense stad Charkov worden gespeeld, waren minder in trek. Daarvoor werd slechts twee derde van de 6000 beschikbare tickets aan de man gebracht.

De tegenvallende belangstelling is volgens Hidde Salverda, projectleider EK2012 van de KNVB, te wijten aan het feit dat Oekraïne ver weg is. "Nederlandse supporters willen gedegen plannen en Charkov ligt niet om de hoek. Ik snap best dat mensen daar even over willen nadenken."

Overigens worden ook nog kaartjes via de UEFA en reisorganisaties aan de man gebracht waardoor het Oranjelegioen uiteindelijk toch aanmerkelijk groter kan worden. De UEFA verkocht bijvoorbeeld al 600 tickets aan Nederlanders. "Over het algemeen zijn er twee keer zo veel Nederlandse fans als wij aan kaartjes beschikbaar hebben", licht de KNVB-woordvoerder toe.

Het is niet de eerste keer dat de KNVB de termijn van de kaartverkoop verlengt. Ook voor het WK in Zuid-Afrika gebeurde dat. Voor het volgende WK in Brazilië is de verwachting vanwege de afstand dat de kaartverkoop ook moeizaam loopt. "pas bij het EK in Frankrijk in 2016 verwachten we dat de vraag naar kaartjes het aanbod weer overstijgt."