Gerechtshof fluit COA terug in zaak-Albayrak

Redactie

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) moet de geschorste directeur Nurten Albayrak weer aan het werk zetten. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Albayrak had een spoedappel aangespannen tegen het COA en werd door de rechter in het gelijk gesteld.

Albayrak werd dit najaar op non-actief gesteld nadat was gebleken dat ze inconsistente informatie had gegeven over haar salaris. Ook zou ze een 'schrikbewind' voeren en zou er bij het COA een angstcultuur heersen. Er zijn diverse onderzoeken ingesteld. De rol van de raad van toezicht, die in oktober tijdelijk terugtrad, wordt ook onder de loep genomen.

Het hof wijst erop dat een werknemer volgens de geldende cao niet naar huis kan worden gestuurd als dit 'niet apert noodzakelijk is'. Iemand kan alleen op non-actief worden gesteld als de werkzaamheden ernstig worden belemmerd, niet als sprake is van verwijtbaar gedrag van de werknemer.

De raad van toezicht van het COA was van mening dat het onderzoek naar het salaris van Albayrak alleen optimaal kon plaatsvinden als zij niet aanwezig zou zijn terwijl het onderzoek loopt. Het hof kan zich hierin vinden, maar vindt ook dat de raad van toezicht zorgvuldiger had moeten handelen, bijvoorbeeld door Albayrak eerst de gelegenheid te geven om gehoord te worden en desgewenst zelf tijdelijk betaald verlof op te nemen.

Voor het onderzoek naar de verziekte bedrijfscultuur bij het COA had Albayrak alleen maar geschorst te hoeven worden in de periode dat haar functioneren onder de loep werd genomen. Het COA heeft volgens de rechter bovendien te weinig gedaan om ervoor te zorgen dat binnen de organisatie duidelijk was dat de schorsing van Albayrak tijdelijk was.

De rechter heft de schorsing op en stelt dat als de onderzoeken positief uitvallen voor Albayrak, rehabilitatie plaats moet vinden.