Uitvaartdiensten boos op VARA om veinzen overlijden

static

Drie uitvaartverzorgers stappen naar de Raad voor de Journalistiek omdat programmamakers van de VARA in Amsterdam een overlijden hebben geveinsd. Volgens DELA, Monuta en Yarden zijn ethische grenzen overschreden. Zij vinden de manier van werken 'uiterst respectloos naar nabestaanden in het algemeen en eveneens naar de betrokken uitvaartverzorgers'.

Bij de ondernemingen werd begin vorige week een overlijden gemeld, waarop zij naar een huis aan de Egelantiersgracht in Amsterdam togen. Daar werd de indruk gewekt dat de overledene in het huis aanwezig was, maar ze mochten het lichaam niet zien.

De zogenaamde families die aanwezig waren speelden volgens de ondernemingen 'nogal wat toneel, inclusief emoties en verwikkelingen'. Al met al was de situatie volgens de bedrijven 'ronduit vreemd'. Omdat zij zich zorgen maakten over de staat van het lichaam maakten zij interne meldingen.

Na het nodige onderzoek bleek dat degene die overleden zou zijn, helemaal niet op het adres aan de Egelantiersgracht geregistreerd staat. Ook was het overlijden niet gemeld bij de burgerlijke stand in Amsterdam.

Door een zoekopdracht op Google ontdekten de bedrijven dat de zogenaamd 'rouwende nabestaande' Linda Hakeboom eigenlijk presentatrice is van het VARA-onthullingsprogramma Rambam. 'Huisvriend' Jelte Sondij werkt voor hetzelfde programma.

De ondernemingen houden er rekening mee dat de gesprekken met de uitvaartverzorgers met verborgen camera's zijn opgenomen. Ze vragen zich af wat de programmamakers met het veinzen van een overlijden wilden bereiken.

Zij benadrukken dat het voor het opvragen van een offerte niet nodig is een dood te ensceneren of verborgen camera's te gebruiken. Dat ligt voor de hand, maar is van belang als de Raad voor de Journalistiek zich over de zaak buigt. Journalisten mogen in principe alleen gebruik maken van verborgen camera's om misstanden aan te tonen die niet op een andere manier aan het licht te brengen zijn.

De VARA was dinsdagochtend niet direct bereikbaar voor een reactie, maar in De Telegraaf zegt programmamaker Mattias Schut dat Rambam wilde aantonen dat uitvaartverzorgers misbruik maken van de emoties bij weerloze nabestaanden. "Er worden exorbitante prijzen gerekend."