Zeker 5,6 procent gewisseld van zorgverzekeraar

bennootje

Zeker 5,6 procent van de Nederlanders is met ingang van dit jaar gewisseld van zorgverzekeraar. Dat is het hoogste percentage overstappers op 2006 na, bij de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde voorlopige cijfers van Vektis, het informatiecentrum van Zorgverzekeraars Nederland.

Verzekerden konden hun huidige zorgverzekering tot en met 31 december opzeggen. Tot eind januari hebben zij dan de tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. De meeste overstappers hebben dat inmiddels al gedaan.

In de nu gepubliceerde cijfers zijn alleen diegenen meegeteld die zijn gewisseld van risicodragende zorgverzekeraar. Dat betekent dat klanten die gewisseld zijn naar een ander label of een andere polis bij dezelfde verzekeraar, nog niet zijn meegerekend. Vektis verwacht dat het aantal overstappers uiteindelijk net onder de zes procent uitkomt.

In 2006, het jaar dat het huidige zorgverzekeringsstelsel werd ingevoerd, stapten consumenten massaal over van zorgverzekering, met een percentage van 19 procent. Sindsdien schommelt het percentage overstappers tussen de 3,5 (2007 en 2008) en 5,5 procent (2010).