Voorkenniszaak kost Zwitserse bankpresident de kop

Redactie

Philipp Hildebrand is maandag per direct afgetreden als president van de Zwitserse centrale bank. De onverwachte stap kwam net voordat het Zwitserse parlement hem achter gesloten deuren kritisch aan de tand wilde voelen. Hildebrand wijkt als gevolg van groeiende druk over wisselkoerstransacties met voorkennis door hem en zijn vrouw.

De handel in dollars leverde de vrouw van Hildebrand, een voormalige valutahandelaar, tienduizenden euro's winst op, terwijl haar man druk werkte aan maatregelen om de koers van de almaar stijgende Zwitserse frank te drukken. De kwestie leidde vorige week in Zwitserland tot veel ophef.

De zaak kwam aan het rollen toen details over de handel van Hildebrand en zijn vrouw in handen kwamen van de media. Hildebrand, die maandag toegaf dat de afgelopen weken zwaar waren, is naar eigen zeggen een 'verdomd goede centrale bankier' geweest.

"Ik heb me persoonlijk al vroeg sterk gemaakt voor strikte kapitaaleisen voor grote banken", zo liet Hildebrand journalisten tijdens een in allerijl belegde persconferentie in de Zwitserse hoofdstad Bern weten. "Het beleid van de centrale bank is de afgelopen jaren succesvol geweest." Hij benadrukte zijn verdiensten voor financiële instellingen in Zwitserland en organisaties als de Wereldbank.

De voormalige bankpresident liet vorige week nog weten dat hij geen regels van de bank had overtreden. Een onderzoek van de Zwiterse centrale bank had Hildebrand eind december vrijgepleit. De winst van de transacties zou hij aan een goed doel schenken.