'Academy scherpt regels documentaire-Oscars aan'

dekatophetspek

De regels voor documentaires die volgend jaar kans willen maken op een Oscar-nominatie worden aangescherpt. De Academy of Motion Pictures Arts and Sciences vindt dat kandidaten voor de Oscars van 2013 een recensie moeten hebben in de New York Times of de Los Angeles Times. Dat gaat de Academy deze week bekendmaken, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De belangrijkste reden voor de nieuwe regels is het enorme aanbod van documentaires die graag willen meedingen naar de meest prestigieuze filmprijs ter wereld. "Er waren dit jaar meer dan honderd inzendingen, het liep echt uit de hand", zegt Ric Robertson, topman van de Academy.

Tot nu toe was de eis dat een film minimaal zeven dagen in een bioscoop in New York of Los Angeles te zien was en in een groot dagblad was geadverteerd. Met de nieuwe maatregel worden vooral films geweerd die na hun week in de bioscoop meteen op tv, dvd of via video on demand verschijnen. Dit zijn vooral de kleinere films die eigenlijk nooit voor de bioscoop bedoeld waren en vaak slechts in achterafbioscoopjes draaiden om zo kans te kunnen maken op een Oscarnominatie.

Robertson geeft aan dat de regels vooralsnog alleen op lange documentaires van toepassing zijn, maar sluit niet uit dat in de toekomst ook korte documentaires aan de nieuwe eisen moeten voldoen.

Er gaan al stemmen op dat met deze nieuwe maatregel de macht van de twee genoemde dagbladen te groot wordt. Robertson laat weten dat de Academy een speciale procedure heeft ontwikkeld voor filmmakers en -distributeurs die een beslissing willen aanvechten.