George Clooney pakt kunstzuiveraars nazi's

dekatophetspek

George Clooney mag het in zijn nieuwe film opnemen tegen nazi's die kunstschatten plunderen. De acteur en regisseur gaat het op feiten gebaseerde boek The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves, and the Greatest Treasure Hunt in History van Robert M. Edsel verfilmen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentzender E Online.

Het boek vertelt het verhaal van een groep curatoren, archivarissen, kunstenaars en wetenschappers die met lede ogen aanzien hoe de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch kunstschatten die niet bij hun ideologie passen, vernietigen of begraven. Vrijwillig, vrijwel zonder middelen en met gevaar voor eigen leven proberen ze het culturele erfgoed van Europa te redden.

"We zijn nu bezig met het scenario", zegt Clooney. "Ik wil graag het verhaal vertellen over deze groep onwaarschijnlijke helden die kilometers diep een mijn in gaat en alle kunst vindt en weer naar boven haalt."

De 50-jarige acteur gaat waarschijnlijk ook de hoofdrol spelen in de film. Welke rol dit precies wordt, is nog onbekend. Wel wil Clooney al verklappen dat Hitler niet in de film voorkomt. "Wie wil er nou Hitler zien? En wie wil hem nou echt spelen?"

Clooney staat momenteel in de belangstelling vanwege zijn hoofdrol in The Descendants. Deze komedie is genomineerd voor meerdere grote filmprijzen, waaronder de Golden Globes, die zondag worden uitgereikt.


George Clooney pakt kunstzuiveraars nazi's (Foto: Novum)