'Bezuinigen op mensen met laag IQ heilloos'

Redactie

Ouders en hulpverleners van mensen met een lichte verstandelijke beperking maken maandagmiddag hun onvrede duidelijk over het voornemen om te korten op de zorg voor mensen met een dergelijke handicap. Ze noemen het voornemen van het kabinet om 240 miljoen euro te bezuinigen op extra steun aan mensen met een IQ tussen de 70 en 85 een heilloos voornemen.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en zorgaanbieder Stichting Nedereind presenteren om 16.30 uur een zogeheten witboek aan de directeur langdurige zorg van het ministerie van VWS. Daarin staan de bezwaren uiteengezet tegen de plannen van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) om vanaf volgend jaar te korten op de zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Volgens de VGN redt deze groep het niet zonder begeleiding. De maatschappelijke gevolgen van het schrappen van deze zorg zullen groot zijn, waarschuwt de vereniging.

Een woordvoerder van Nedereind onderschrijft dit. "Veel mensen uit deze groep hebben onderliggende problemen, zoals gedragsstoornissen. Als de begeleiding wegvalt is er grote kans dat ze vervallen in de criminaliteit of aan de drank of drugs raken. De kosten daarvan zijn veel hoger."