Meeste bouwplaatsen woningcorporaties onveilig

Redactie

Op de meeste bouwplaatsen van woningbouwcorporaties wordt onveilig of ongezond gewerkt. De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) constateerde bij twee derde van de 313 gecontroleerde bouwplaatsen overtredingen. In totaal ging het om vierhonderd overtredingen, meldt de inspectie maandag.

In de meeste gevallen ging het om valgevaar. Ook werden bouwvakkers vaak te zwaar belast. Bij ruim veertig procent van de overtredingen lag de oorzaak in het ontwerp van het gebouw. Het ontwerp is de verantwoordelijkheid van de corporatie.

Op de 313 gecontroleerde bouwplaatsen werd in opdracht van in totaal 132 woningbouwcorporaties gewerkt. Het merendeel van de corporaties neemt volgens de inspectie haar verantwoordelijkheid als opdrachtgever niet of te weinig. Dat zou komen door een gebrek aan kennis bij de corporaties en de ontwerpers.

Om de veiligheid te verbeteren, werkt de inspectie aan een brochure met uitleg over de verantwoordelijkheden die corporaties hebben voor de veiligheid van werknemers. De branchevereniging voor corporaties Aedes gaat ook meer bekendheid geven aan de verplichtingen voor corporaties. Daarbij wordt samengewerkt met bouwstichtingen en vakbonden.


Meeste bouwplaatsen woningcorporaties onveilig (Foto: Novum)