[Dakar] Dagzege Holowczyc, Van Loon achtste

Peterselieman

Krzysztof Holowczyc heeft bij de auto's de vijfde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Mini-rijder was in een ingekorte proef tussen Chilecito naar Fiambala de snelste. Van de Nederlanders deden Erik van Loon en Gert Huzink het goed met respectievelijk een achtste en een tiende plaats.

Titelverdediger Nasser Al-Attiyah was met zijn Hummer net als gisteren op weg naar de dagzege tot er problemen kwamen. Gisteren kwam de Qatarees vast te zitten, vandaag moest hij tijdens de proef vanwege koelingsproblemen stoppen. Hij werd uiteindelijk elfde op bijna 24 minuten van Holowczyc.

De eer van Hummer werd nu hooggehouden door Robbie Gordon die op een minuut van de Poolse winnaar tweede werd, voor Stephane Peterhansel. Van Loon werd op ruim een kwartier beste Nederlander, voor Huzink die ruim 22 minuten meer nodig had dan de dagwinnaar. Ten Brinke en Wevers werden op bijna een half uur repspectievelijk dertiende en vijftiende.

In het klassement heeft Peterhansel nu een voorsprong van ruim vier minuten op Holowczyc en ruim tien minuten op Roma. Van Loon is beste Nederlander met een achterstand van ruim 53 minuten en plaats negen. Wevers had bijna tien minuten meer nodig en staat elfde.