[BDO] Acht Nederlanders doen gooi naar Lakeside-titel

Niels (DerMeister)

Een record aantal van acht Nederlandse darters doen, van 7 tot en met 15 januari, een gooi naar de Lakeside titel. De sterke vaderlandse afvaardiging hoopt voor het eerst sinds 2006 weer op een Nederlandse kampioen van het meest roemruchte dartstoernooi ter wereld. In dat jaar kroonde Jelle Klaasen zich tot wereldkampioen. Raymond van Barneveld deed dat vier maal eerder.

Voor Jan Dekker betekent deze Lakeside-editie een terugkeer op het podium dat hem vorig jaar zoveel succes bracht. De 21-jarige Drent schopte het in 2011 tot de halve finale. Dit jaar neemt de als zesde geplaatste Dekker het in de eerste ronde op tegen landgenoot Christian Kist. Kist is één van de vier Nederlandse debutanten op het podium van de Lakeside Country Club. Ook Wesley Harms (in de eerste ronde tegenstander van Martin Phillips), Ron Meulenkamp (uitkomend tegen Gary Stone) en Benito van de Pas (die het opneemt tegen Alan Norris) zijn er voor het eerst bij.

Joey ten Berge heeft met Dean Winstanley een zware tegenstander geloot. De Hagenaar, die voor de vierde keer deelneemt aan de Lakeside, neemt het op tegen de nummer drie van de plaatsingslijst. Winstanley haalde vorig jaar de finale van Lakeside, die hij verloor van Martin Adams. Ook Willy van der Wiel is er dit jaar voor de vierde maal bij. De Brabander speelt in de eerste ronde tegen Engelsman Dave Prins.

Fabian Roosenbrand, die in de eerste ronde is gekoppeld aan de Schot Ross Montgomery, keert na drie jaar absentie terug in Frimley Green. In 2008 baarde hij opzien door topfavoriet Gary Anderson, ook uit Schotland, te verslaan. Behalve de acht spelers zal nog een Nederlander het Lakeside podium betreden. Scheidsrechter Marco Meijer zal de eerste niet-Brit zijn die wedstrijden zal ‘callen’ tijdens dit WK.