'Benzineprijs snel naar recordniveau'

Redactie

Het is een kwestie van tijd voordat de recordprijzen voor benzine worden gebroken. Benzine wordt nooit meer goedkoop, voorspelt directeur van de Nederlandse Organisatie voor de Energiehandel (NOVE) Erik de Vries donderdag in het Nederlands Dagblad.

Hij wijst erop dat de wereldwijde vraag naar benzine en diesel sterk toeneemt, onder meer door de hoge economische groei in landen als China, India en Brazilië.

Als de prijs nog eens daalt, zal dat volgens hem hooguit tijdelijk zijn. Sinds vorige week stijgen de prijzen weer. Dat zou mede komen doordat Iran dreigt de Straat van Hormuz af te sluiten, een belangrijke olietransportroute. Ook is de waarde van de euro gedaald, waardoor een hogere prijs voor de ruwe olie moet worden neergeteld. De stijging wordt versterkt door de jaarlijkse accijnsverhoging die per 1 januari is doorgevoerd.

De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 zit nu met 1,722 euro nog maar 3,5 cent onder het record van april vorig jaar. Diesel kost nu 1,441 euro, nog maar 1,6 cent onder de piek die in november werd bereikt.


'Benzineprijs snel naar recordniveau' (Foto: Novum)