Rijkswaterstaat waarschuwt: hoog water langs kust

Joris

Een noordwesterstorm die over de Noordzee raast, zorgt donderdag voor hoog water langs de kust. Rijkswaterstaat verwacht vanaf het middaguur waarschuwingen uit te geven voor de sectoren West-Holland, Den Helder, Harlingen en Delfzijl. Mogelijk volgen voor donderdagnacht nog meer waarschuwingen voor West-Holland en Den Helder, meldt Rijkswaterstaat woensdagavond.

Bij hoog water door een storm geeft Rijkswaterstaat twaalf uur van tevoren een voorwaarschuwing af aan waterkeringbeheerders als waterschappen. Die kunnen dan op tijd maatregelen nemen, zoals het sluiten van keringen. De Nederlandse kust is hiervoor ingedeeld in zes verschillende sectoren.

De hoge waterstanden en de harde wind zorgen in vooral het noorden van het land voor overlast. Ook in onder meer Gelderland en Noord-Brabant wordt de situatie echter scherp in de gaten gehouden. Op verschillende plekken ondervindt het scheepvaartverkeer hinder, worden waterbergingsgebieden ingezet, worden gemalen extra ingezet of soms juist stopgezet, zijn sommige polders onder water gelopen, worden dijken extra gecontroleerd en worden bepaalde plekken opgehoogd of versterkt.

Rijkswaterstaat overlegt daarnaast over het mogelijk sluiten van de Maeslantkering bij Hoek van Holland. De stormvloedkering op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg gaat dicht als het water bij Rotterdam drie meter boven NAP is en bij Dordrecht 2.90 meter. Op dit moment staat het water bij Rotterdam op 1.47 meter boven NAP. Donderdag rond 13.30 uur is dat naar verwachting 2.66 meter. "Maar dat kan fluctueren", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de Sassluis in Enkhuizen uit voorzorg gesloten, omdat donderdag hoogwater wordt verwacht op het IJsselmeer. De sluis van zo'n tien meter breed beschermt de historische binnenstad van het IJsselmeerwater. De Hollandsche IJsselkering tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel is eveneens sinds woensdag gesloten vanwege de hoge waterstanden. De verwachting is dat de kering dicht blijft tot vrijdag 12.00 uur.

De gemeente Dordrecht deelt zandzakken uit, omdat in het centrum door het hoge water kades onder water kunnen komen te staan. In Groningen is voorts de scheepvaart op veel waterwegen stilgelegd. Vanwege de hoge waterstanden en de te verwachten storm en regen heeft de provincie vanaf woensdag om 22.00 uur een vaarverbod op het Van Starkenborghkanaal, het Eemskanaal, het Winschoterdiep, de Rensel, het A.G. Wildervanckkanaal, het Noord-Willemskanaal, het Reitdiep, het Hoendiep en het Aduarderdiep ingesteld.

Het Groninger Museum moet verder mogelijk ontruimd worden vanwege het hoge waterpeil in het kanaal rond het eiland waar het op staat. Het zou betekenen dat het gebouw wordt gesloten voor publiek, meldde een woordvoerder woensdag.

Het veer van en naar Vlieland ondervindt ook ernstige hinder van de harde wind en het hoge water. Woensdag waren er geen afvaarten van de sneldienst tussen Harlingen en het Waddeneiland en donderdag wordt er helemaal niet gevaren van en naar het eiland, meldde Rederij Doeksen.

Woensdagavond en donderdag gaat het opnieuw hard waaien en regenen. Weeronline.nl verwacht langs de kust windstoten tot 100 kilometer per uur en een flinke hoeveelheid regen.