Groot-Brittannië wil gegevens PIP-implantaten

Redactie

Britse privéklinieken moeten voor het einde van de week gegevens verschaffen over de hoeveelheid borstimplantaten van het Franse bedrijf PIP die in Groot-Brittannië kapot zijn gegaan. Daartoe heeft het Britse ministerie van volksgezondheid woensdag opdracht gegeven.

De implantaten van het nu failliete PIP werden vorig jaar van de markt gehaald omdat men bang was dat de implantaten kunnen scheuren waardoor siliconen in het lichaam terecht kunnen komen. PIP zou goedkope industriële siliconen hebben gebruikt in plaats van siliconen geschikt voor medische ingrepen. De medische risico's zijn nog onduidelijk en er is vooralsnog geen bewijs dat de implantaten een verhoogde kans op kanker met zich meebrengen.

Frankrijk heeft dertigduizend vrouwen geadviseerd de borstimplantaten te laten verwijderen nadat die bij meer dan duizend vrouwen kapot waren gegaan. Twintig van hen kregen kanker, van wie zestien borstkanker. De Franse staat zal de kosten van de ingreep voor zijn rekening nemen.

De beslissing van Frankrijk heeft de druk op Groot-Brittannië, waar tienduizenden vrouwen implantaten van PIP hebben, opgevoerd. Veel Britse vrouwen willen ook hun implantaten laten verwijderen. Groot-Brittannië wil nu onderzoeken in hoeverre implantaten van PIP eerder kapot gaan dan andere producten.