Romeinse seksmunt gevonden aan oever Theems

Redactie

Een amateurarcheoloog heeft aan de oever van de Theems in Londen een eeuwenoude munt gevonden waarop een man en een vrouw in intieme positie staan afgebeeld. Het bronzen betaalmiddel werd gebruikt in Romeinse bordelen. Dat meldden Britse media woensdag.

De munt lag bijna tweeduizend jaar in de modder voordat hij met een metaaldetector werd opgespoord. Archeologen denken dat het om het eerste exemplaar gaat dat in Groot-Brittannië werd opgegraven.

Het plaatje op de munt gaf aan welke seksuele handeling ermee werd gekocht. De munt wordt gezien als bewijs dat bordelen in het vroegere Londinium net zo drukbezocht waren als die in het oude Pompeii.

De amateurarcheoloog doneerde zijn vondst aan het Museum of Londen, waar een permanente tentoonstelling is te zien over de geschiedenis van de Britse hoofdstad. Curator Caroline McDonald zegt dat eerst werd gelachen toen het plaatje op de munt werd onthuld. "Het is ook een triest verhaal, omdat de prostituees slaven waren."

Sommige historici denken dat de Romeinen de moderne prostitutie hebben uitgevonden. Sekswerkers hadden een belangrijke plaats in de Romeinse economie. Ze moesten zich registeren bij de lokale autoriteiten en betaalden belasting.