Meer bezoekersprijzen voor Nederlandse films

Borizzz

Het aantal Nederlandse films dat in de prijzen is gevallen voor bezoekersaantallen is vorig jaar toegenomen. Vijftien films wisten meer dan honderdduizend bezoekers te trekken, vier meer dan in 2010. Die kregen een Gouden Film. Ook het aantal films dat een Platina Film en een Diamanten Film kreeg is toegenomen.

Vijf films werden platina doordat ze meer dan vierhonderdduizendbezoekers bezoeken, drie meer dan in 2010. Twee daarvan, de komedies Gooische Vrouwen en New Kids Turbo, kregen een Diamanten Film voor meer dan één miljoen bezoekers.

De Diamanten Film werd in 2007 in het leven geroepen voor het oorlogsdrama Zwartboek en werd in totaal vijf keer uitgereikt. Drie jaar geleden kreeg Alles Is Liefde een Diamanten Film, vorig jaar Komt Een Vrouw Bij De Dokter. In de drie eerste films met de diamanten status speelt Carice van Houten in de hoofdrol.

Twee Nederlandse documentaires werden vorig jaar bekroond met de Kristallen Film voor meer dan tienduizend bezoekers. Op de valreep behaalde Ouwehoeren, over twee Amsterdamse prostituees, de status. In het voorjaar had Stand van de Sterren al zo veel bezoekers gehaald.

Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds, die de filmprijzen uitreiken, spreken van een topjaar voor de Nederlandse film.


Meer bezoekersprijzen voor Nederlandse films (Foto: Novum)