[Dakar] Van Deijne en Dollevoet vallen uit

Peterselieman

Voor Tonnie van Deijne en Ebert Dollevoet zit hun Dakar Rally 2012 er na twee etappes op. Van Deijne zag zijn auto ermee ophouden en in het bivak bleek dat de problemen zo groot waren dat hij niet verder kon. Eerder had de Brabander ook al problemen, want voor transport naar Zuid-Amerika liep de motor vast. Dit euvel was maar net op tijd verholpen.

Dollevoet haalde de finish van de tweede etappe helemaal niet. Hij werd op het parkoers door een helikopter opgepikt omdat hij kampte met uitdrogingsverschijnselen. Het was het vijfde Dakaravontuur voor de motorrijder, evenzovaak zag hij de finish niet.

Naast het uitvallen van Van Deijne en Dollevoet kampten ook andere Nederlandse equipes met problemen. Bij de vrachtwagens kwam Johan Elfrink na een lekke band op drie wielen over de streep. Er was schade aan zijn truck, maar dat kon gerepareerd worden. Finstral-teamgenoot Teun Stam ging hard een duin af en beschadigde een bumper en een pantserplaat van de motor. Ook hij kan verder.

Martin van den Brink beschadigde een band nadat hij over een kei reed. Hij verloor veel tijd omdat een bandenring beschadigd was en er een reserve-exemplaar moest komen. Het team TVM XDakar zag in de tweede etappe op hun vrachtwagens drie turbo's sneuvelen. Hierdoor verloren Peter van den Bosch, Jasper van den Heuvel en Eimbert Timmermans veel tijd. Ook Wuf van Ginkel kende problemen met een gat in een tussenbak. Ook hij kon uiteindelijk weer verder.

Bij de auto's kende de Jeep van Willem Kien geen gemakkelijke dag. De motorcomputer ging verschillende malen in de noodloop, waardoor het team enkele malen de auto stil moest zetten om het euvel te repareren. Ook Bernhard ten Brinke en Gert Huzink kampten met problemen. Ten Brinke had een weigerende luchtkrik, waardoor een band lange tijd niet gewisseld kon worden. Huzink kwam vast te zitten op een duin en kon een kwartier staan scheppen.

Tot slot ging ook de rit van motorcoureur Frans Verhoeven niet van een leijen dakje. De Nederlanders was na afloop van de etappe witheet op zijn Sherco-monteur omdat tijdens de tweede etappe onderweg enkele malen onderdelen los waren geraakt, waardoor het een gevaarlijke rit werd en hij enkele malen moest stoppen om alles weer vast te draaien. Hij eist voor de rest van de rally dan ook een andere monteur.