Demonstranten in Moskou opgepakt

Redactie

De politie van Moskou heeft zaterdag zo'n zestig activisten opgepakt om te voorkomen dat zij een demonstratie zouden houden. De autoriteiten hadden geen toestemming voor de demonstratie gegeven.

Russische activisten hebben met elkaar afgesproken altijd op de 31e dag van een maand te demonstreren tegen de onderdrukking van burgerrechten door het Kremlin. In artikel 31 van de Russische grondwet wordt de vrijheid van vergadering gegarandeerd.

In Moskou ging de betoging dus niet door. In andere Russische steden kwamen wel groepjes betogers bijeen. De demonstraties op de 31e dag van een maand staan los van de recente golf van protest die losbrak na de parlementsverkiezingen van 4 december.

Het aanzien van ex-president en huidig premier Vladimir Poetin heeft een forse deuk opgelopen door de omstreden parlementsverkiezingen. De partij van Poetin, Verenigd Rusland, verloor een kwart van de zetels en wist nog maar net een meerderheid in de Doema te houden. En dat terwijl wordt beweerd dat er in het voordeel van Verenigd Rusland is gefraudeerd.