Karzai stemt in met Taliban-kantoor in Qatar

Redactie

De Afghaanse president Hamid Karzai gaat ermee akkoord dat de Taliban een verbindingskantoor openen in Qatar. Hij had dit liever gezien in Saudi-Arabië of Turkije, maar de Verenigde Staten staan er op dat het Qatar wordt, zei hij dinsdag.

Eerder deze maand riep de Afghaanse regering nog haar ambassadeur in Qatar terug voor consultaties, na berichten dat de Taliban in het gasrijke ministaatje een kantoor zouden openen.

Het kantoor moet vredesbesprekingen met de Afghaanse regering vergemakkelijken. De Taliban hebben tot nog toe niet in het openbaar gereageerd op voorstellen om over vrede te praten. De radicale beweging, die zelf zegt dat zij aan de winnende hand is, heeft herhaaldelijk laten weten niet te willen onderhandelen zolang zich nog buitenlandse troepen op Afghaanse bodem bevinden.

De Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten voeren al tien jaar oorlog tegen de Taliban. In 2014 wil de NAVO een punt zetten achter de gevechtsactiviteiten in Afghanistan.

De regering in Kabul heeft herhaaldelijk benadrukt dat zij geen buitenlandse bemoeienis wil met haar plannen om een vredesregeling te treffen met de Taliban. Afghaanse media hebben de afgelopen weken echter gespeculeerd dat de VS en andere buitenlandse partijen mogelijk aansturen op een afzonderlijke deal met de Taliban.