Trulli: "Betalende coureurs dragen niets bij"

Peterselieman

Caterham-coureur Jarno Trulli vindt dat betalende coureurs niets bijdragen aan de Formule 1. De Italiaan is van mening dat ambitieuze renstallen om dat soort rijders heen moeten lopen, omdat de juiste motivatie bij betalende coureurs ontbreekt.

"Sommige teams zijn klein en financieel armlastig, dus ze kunnen niet anders dan hun stoeltjes verkopen. Dat is een beslissing die je uit financiële overwegingen neemt, maar in mijn ogen is het de moeite niet waard," zei Trulli tegen La Repubblica. "Kijk bijvoorbeeld maar naar wat er bij Renault is gebeurd. Eerst hadden ze Robert Kubica, een goede coureur die het meeste uit de auto wist te halen en het team competitief wist te maken."

"Toen Robert wegviel, was de rol van Renault uitgespeeld: Vitaly Petrov kon het team niet leiden en Bruno Senna was niet goed genoeg, terwijl de ervaren Nick Heidfeld in een half jaar tijd bijna net zoveel punten wist te scoren als Petrov in een volledig seizoen. Ze proberen de boel daar ook recht te trekken door volgend jaar met Kimi Räikkönen en Romain Grosjean aan te treden. Kimi is uiteraard geen rookie, en Romain heeft in alle opstapklassen gewonnen."

Trulli is van mening dat Renault een wijze les heeft geleerd, maar bij sommige andere teams is het een manier van overleven. Waar andere coureurs moeten presteren om te overleven hebben betalende coureurs daar geen last van. "Ze zijn het niet gewend om het moeilijk te hebben en zijn minder vastbesloten. Coureurs die het zonder geld moeten stellen, zijn daarentegen verplicht om te winnen, omdat ze door geldgebrek doorgaans geen tweede kans krijgen om iets te proberen."

De Italiaan haalt een voorbeeld uit het karten aan. "Toen ik nog aan het karten was, kwam mijn vader een keer naar mij toe met een zeer serieuze blik op zijn gezicht. Hij vertelde me dat we een chassis, een motor en vier banden hadden, maar deze race mijn laatste kans was, omdat we geen geld hadden om daarna nog verder te gaan. Ik moest dus absoluut winnen. Dat lukte, en kwam doordat het mijn laatste mogelijkheid was. Met dat als motivatie had ik die race namelijk onder alle mogelijke omstandigheden gewonnen, want ik kon niet anders. Dat ik mijn carrière wist voort te zetten, komt door die overwinning."