VEH wil onderzoek marktwerking hypotheekmarkt

Redactie

De concurrentieverhoudingen op de Nederlandse hypotheekmarkt zijn niet meer gezond, omdat het aantal aanbieders is teruglopen, vindt Vereniging Eigen Huis (VEH). De vereniging heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) daarom opnieuw gevraagd onderzoek te doen naar de hypotheekmarkt. Dat meldt de VEH dinsdag.

Het Franse BNP Paribas maakte eerder bekend zich terug te trekken van de Nederlandse markt. SNS Bank verkoopt alleen nog maar hypotheken via eigen verkoopkanalen. ING en ABN AMRO beperken momenteel hun hypotheekverstrekking vanwege financiële problemen, door een hoge rente te vragen en flinke voorwaarden te stellen, constateerde NRC Handelsblad eerder.

Door deze teruglopende concurrentie worden banken volgens VEH niet meer geprikkeld om scherpe rentetarieven te bieden. "Dat is nadelig voor de consument."

De NMa publiceerde in mei al een onderzoek naar de hypotheekmarkt. Dat werd destijds op verzoek van de Vereniging Eigen Huis uitgevoerd omdat banken erg veel verdienden op hypotheken. De toezichthouder constateerde toen dat de marges van banken weer waren genormaliseerd door de toegenomen concurrentie van onder meer buitenlandse aanbieders.

VEH ziet de marges van banken op hypotheken nu weer stijgen. "Of dit te maken heeft met de afnemende concurrentie of omdat banken elkaars financiële gezondheid wantrouwen, kan de NMa boven tafel krijgen", schrijft de belangenvereniging.


VEH wil onderzoek marktwerking hypotheekmarkt (Foto: Novum)