Zuid-Koreaanse delegatie bezoekt Kim Jong Un

Redactie

Een delegatie Zuid-Koreanen heeft in Noord-Korea Kim Jong Un bezocht, de zoon en opvolger van de vorige week overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging maandag gezegd.

De Zuid-Koreanen ontmoetten Kim Jong Un in het herdenkingspaleis Kumsusan, waar Kim Jong Il ligt opgebaard. Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA bedankte Kim Jong Un de Zuid-Koreanen nadat zij hun condoleances en medeleven hadden betuigd.

De Zuid-Koreaanse afvaardiging werd geleid door de weduwe van de vroegere Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung en de voorzitter van het Hyundai-concern, Hyun Jeong-eun. Beide vrouwen kregen in het verleden rouwbezoek uit Noord-Korea toen hun echtgenoten waren overleden. Kim Dae-jung voerde een politiek van toenadering tot Noord-Korea en had in 2000 een topontmoeting met Kim Jong Il en de man van Hyun had nauwe banden met het noorden.

Kim Jong Un treedt steeds verder in de voetsporen van zijn vader, getuige de nieuwe titels waarmee hij in de Noord-Koreaanse staatsmedia wordt aangeduid. Zaterdag werd hij de 'opperste leider' van de strijdkrachten genoemd en maandag noemde de krant Rodong Sinmun hem het hoofd van het Centraal Comité van de Arbeiderspartij. De krant duidde Kim Jong Un aan als 'de zon van de 21e eeuw'; Kim Il Sung, zijn grootvader en grondlegger van het communistische Noord-Korea, wordt doorgaans de 'zon' van de natie genoemd.


Zuid-Koreaanse delegatie bezoekt Kim Jong Un (Foto: Novum)