Schip in Finland mag doorvaren zonder raketten

Redactie

Een schip dat vorige week in de haven in het Finse Kotka werd tegengehouden omdat het 69 Patriot-raketten en 160 ton explosieven aan boord had mag doorvaren, maar zonder de explosieve lading. Dat heeft een medewerker van de haven maandag gezegd.

De Thor Liberty, die vaart onder Britse vlag, was onderweg naar China en meerde vorige week aan in Kotka om ankerkettingen in te slaan. De politie ontdekte de raketten en het explosieve picrinezuur en nam de lading in beslag.

Volgens de Duitse autoriteiten waren de raketten een officiële lading die onderweg was van Duitsland naar Zuid-Korea. Het picrinezuur was een legitieme lading onderweg naar China, aldus Finland. De Finse politie stelde echter vast dat het schip niet over de juiste papieren voor de raketten beschikte en dat het picrinezuur onveilig was opgeslagen.

Het Finse leger heeft een deel van de lading vernietigd, de rest wordt op een veiligere manier verpakt, aldus Markku Koskinen van de haven in Kotka. De kapitein en de eerste stuurman van het schip zijn gearresteerd op verdenking van het schenden van wapenexportwetten.

Het is onduidelijk of het schip zijn tocht naar China zal vervolgen nu de kapitein en eerste stuurman Finland niet mogen verlaten.