Megens: Van dikke darter naar wielrenner

Peterselieman

Nog maar vijf jaar geleden leek Brian Megens voorbestemd te zijn om tussen de beste darters ter wereld rond te lopen, maar de 21-jarige Brabander besloot anders en werd wielrenner. Inmiddels is hij opgenomen in het beloftenteam van de Rabobank en is hij klimgeit geworden.

De 1,80 meter lange Megens woog als 17-jarige 91 kilo en was vaste klant in de snackbar. Hij was de trainingspartner van Michael van Gerwen en speelde een partijtje tegen Ted Hankey. Hij had een dartshirt in de maat XXL waar hij nu met zijn 65 kilo in verzuipt. "Ik was 17 jaar en leefde het leventje zoals al mijn vrienden in Oss. Biertjes drinken, pijltjes gooien, achter de vrouwtjes aan en veel naar de snackbar," zei Megens tegen AD Sportwereld.

"Ik was het zomaar opeens helemaal zat. Heb alle friet en vette zooi afgezworen en ben gaan kickboksen. Om af te vallen, maar ook om meer zelfvertrouwen te krijgen. Mentaal heb ik daar heel veel aan gehad," zei de Brabander die in een mum van tijd veel afviel en besloot om een wielerfiets te kopen. "Een Batavus, voor 225 euro op Marktplaats. Daar heb ik zelf nog voor 100 euro aan moeten versleutelen."

Via wielerclub De Waardrenners en Cyclingteam Jo Piels kwam hij bij de beloften van de Raboploeg terecht. "Tja. Het kan soms gek lopen, hè. Elk lichaam heeft zijn grenzen en die wil ik graag ontdekken. Ik ben nogal perfectionistisch, wil in alles het hoogste bereiken en ben verslaafd geraakt aan trainen en fietsen. Ik kan er alles in kwijt," zei Megens die aangeeft dat zijn huidige ploeggenoten niet kunnen begrijpen dat hij vroeger een heel ander leefpatroon had.

"Ik heb er keihard voor moeten werken om hier te komen. Ik wist niks van afvallen, heb alles zelf uitgezocht aan de hand van een paar boeken over gezonde voeding. Ben in al die jaren zelfs niet één keer bij een diëtiste geweest. Natuurlijk stonden mijn ouders achter me, maar die mindswitch moest ik toch echt zelf maken. Komt zoiets niet uit jezelf dan heeft het totaal geen zin," zei de Brabander die het snacken afgezworen heeft en van gezond eten houdt, al maakt hij voor pannenkoeken graag een uitzondering.

Naast het fietsen heeft de omslag in zijn leven nog meer gebracht, want in plaats van de Mavo heeft hij nu het VWO afgerond. "Mijn leven lijkt in niets meer op mijn 'schone leventje' van vroeger. Ik wil slagen in de wielersport, de profs halen. Als klimmer, want ik moet het vooral hebben van hard een berg op fietsen. Inderdaad, van ultrazwaar naar superlicht. Wonderlijk verhaal, hè?"