Tshisekedi beëdigt zichzelf als president Congo

Redactie

Oppositieleider Etienne Tshisekedi heeft zich vrijdag benoemd tot president van Congo. De plechtigheid vond in kleine kring in Tshisekedi's woning plaats omdat de politie de oppositieleider en zijn aanhang de toegang ontzegde tot het stadion waar hij de zelfinauguratie had willen voltrekken.

De Congolese politie zette traangas in om aanhangers van Tshisekedi van het Martelarenstadion in de hoofdstad Kinshasa weg te houden. Ook in de wijk waar Tshisekedi woont en veel steun geniet was veel politie op de been. Omdat agenten de 79-jarige politicus beletten de gang naar het stadion te maken besloot hij volgens zijn woordvoerder de ceremonie thuis, in gezelschap van een twaalftal vertrouwelingen, uit te voeren.

De Congolese regering noemde de eigenmachtige inauguratie van Tshisekedi vrijdag een 'gebeurtenis van niets' en 'een zeer betreurenswaardige daad'. Dinsdag werd president Joseph Kabila, die volgens de kiesraad de onlangs gehouden presidentsverkiezingen heeft gewonnen, voor een tweede ambtstermijn beëdigd. Tshisekedi heeft de verkiezingen frauduleus genoemd en zichzelf tot winnaar uitgeroepen.

De verkiezingsuitslag was volgens internationale waarnemers ongeloofwaardig, maar zij vrezen voor een bloedbad als Tshisekedi zijn overwegend arme aanhang vraagt uit protest de straat op te gaan. Door de zelfinauguratie van Tshisekedi kan het verkiezingsgeweld volgens waarnemers oplaaien.

Zo'n duizend aanhangers van de oppositieleider waren vrijdagochtend in de buurt van het stadion samengedromd. Verscheidene tanks betrokken even verderop de wacht. Maar volgens inspecteur-generaal van politie Charles Bisengimana bleef het vrijdag rustig in Kinshasa.


Tshisekedi beëdigt zichzelf als president Congo (Foto: Novum)