Rutte roept Frankrijk en Turkije op ruzie te sussen

Harry

Frankrijk en Turkije moeten hun ruzie over de Armeense genocide snel bijleggen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het zou een goede zaak zijn als de zaak tussen de Turken en de Fransen zo snel mogelijk normaliseert."

Tussen beide landen is hoogoplopende ruzie ontstaan nadat het Franse parlement donderdag een wet goedkeurde die het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar stelt. Turkijke is fel tegen de term genocide voor de moord op de Armeniërs en vindt dat de kwestie moet worden overgelaten aan historici.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan schortte daarop alle politieke en economische betrekkingen met Frankrijk op. Ook de Turkse ambassadeur in Parijs is teruggeroepen. Bovendien beschuldigde Erdogan Frankrijk vrijdag op zijn beurt van het plegen van genocide in Algerije. Volgens hem heeft Frankrijk vanaf 1945 zo'n vijftien procent van de Algerijnse bevolking afgeslacht.

Rutte wees erop dat de wet nog niet officieel is aangenomen in Frankrijk en nog moet worden goedgekeurd door de senaat. "Dat wachten we af." Verder wilde hij niet op de kwestie ingaan. "Het is een goed gebruik in de Europese Unie om zeer terughoudend te zijn met commentaar op andere landen."

Of hij het eens is met het strafbaar stellen van de Armeense genocide wilde hij evenmin zeggen. De ChristenUnie heeft een initiatiefwet ingediend die het ontkennen of rechtvaardigen van genocide strafbaar stelt. Het kabinet komt 'op enig moment aan bod' om daar een mening over te geven. Het is eveneens goed gebruik om zeer terughoudend te zijn met commentaar op een wet waartoe de Kamer zelf het initiatief neemt, aldus Rutte.


Rutte roept Frankrijk en Turkije op ruzie te sussen (Foto: Novum)