Cheever: "F1 heeft Amerikaanse rijders nodig"

Peterselieman

Volgens oud-coureur Eddy Cheever heeft de Formule 1 Amerikaanse coureurs nodig. Volgend jaar doet de sport voor het eerst sinds 2007 weer de Verenigde Staten aan en om voet aan de grond te krijgen in Noord-Amerika is het noodzakelijk dat de Amerikanen eigen helden hebben.

Cheever reed tussen 1978 en 1989 in de Formule 1 en behaalde in die tijd negen podiumplaatsen. De laatste Amerikaan in de F1 was Scott Speed bij Toro Rosso in 2006 en 2007. In dat jaar werd ook de laatste Formule 1-race in de Verenigde Staten gehouden. Volgend jaar zal het circus terug gaan keren en gaan rijden op het gloednieuwe Circuit of the Americas in Austin, Texas. In 2013 komt daar een race in New Jersey met uitzicht op New York bij.

"Zonder een Amerikaanse coureur wordt de Formule 1 geen succes hier. Er zijn wel Formule 1-fans in Amerika, maar de sport kan nog veel groter worden als er ook Amerikaanse rijders meedoen," zei Cheever in Sports Illustrated. Volgens de Amerikaan is één landgenoot in de sport dan ook niet genoeg. "Maar het zal een proces van enkele jaren zijn voor we er meer krijgen. Misschien raken er meer jonge Amerikaanse coureurs geïnteresseerd in de Formule 1 als ze een landgenoot zien rijden. Nu dromen de meeste jonge rijders hier nog van een NASCAR-carrière."