Illegale vuurwerkbende opgerold

Jet (Fou)

De politie heeft zeven mensen aangehouden die ervan worden verdacht aan meer dan honderd mensen illegaal vuurwerk te hebben verkocht. Naast ruim vijftienhonderd kilo vuurwerk zijn zeven voertuigen en ruim veertienduizend euro contant geld in beslag genomen.

De hoofdverdachte bood via internet zwaar explosief vuurwerk aan, waaronder lawinepijlen, mortierbommen en flowerbeds. Eén bommentype bevatte ongeveer een halve kilo kruit. Een van de kopers had lonten van het vuurwerk afgehaald en zelf een ontsteking aangebracht.

De zaak kwam aan het rollen na een melding bij de VROM Inlichtingen en Opsporingsdienst, die de verdachten samen met de politiekorpsen van Utrecht, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland opspoorde. De leverancier werd aangehouden op het moment dat hij vuurwerk afleverde.

De verdachten komen uit Zaandam, Nunspeet, Apeldoorn, Capelle aan den IJssel en Veenoord. Ook in Gelderland en Drenthe is vuurwerk in beslag genomen. De gegevens van een groot aantal andere kopers worden onderzocht.