AZ blij met intrekking rode kaart

Redactie

Na alle commotie rond het bekerduel met Ajax zorgde de aanklager van KNVB donderdag voor opluchting en blijdschap bij AZ door de rode kaart van doelman Alvaro Esteban in te trekken. "Dit is gerechtigheid", zei Earnest Stewart, directeur voetbalzaken van AZ. "We hadden met alle scenario's rekening gehouden. Maar dit is het beste besluit en we zijn er heel blij mee dat de KNVB dit heeft genomen. We waren anders hoe dan ook in beroep gegaan tegen een schorsing."

Esteban verweerde zich tegen een fan, die hem aanviel op het veld, maar hij kreeg toch een rode kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis. Volgens de aanklager volgde de arbiter de regels, maar hij vindt een straf niet op zijn plaats. "De keeper werd onverwachts aangevallen; hij zag zijn belager niet aankomen. De aanklager is van mening dat een dergelijk ingegeven reactie geen tuchtrechtelijke gevolgen zou moeten hebben", meldde de KNVB.

De 19-jarige belager van Esteban had al een stadionverbod. Volgens Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax en belast met supporterszaken, wordt er wel gecontroleerd. "Onze stewards beschikken over foto’s van mensen die niet naar binnen mogen. Maar als je iedereen wilt controleren, dan moeten mensen 4 uur voor aanvang van een duel naar het stadion komen. Je kan iemand met een stadionverbod beter verplichten om zich tijdens een wedstrijd bij de politie te melden", aldus Slop.

Ajax wil de huisregels ook niet direct aanpassen. "Ik straf liever de dader. Er zaten tijdens het duel zo'n 41.000 mensen in de ArenA. Die hebben zich allemaal gedragen. Alleen die ene idioot niet. Dan lijkt me duidelijk wie we moeten aanpakken." De Amsterdammers hebben bij de politie aangifte gedaan van huisvredebreuk. De 'veldbetreder' krijgt ook nooit meer een seizoens- of clubkaart. De supportersvereniging en supportersclub van Ajax namen donderdag openlijk afstand van zijn actie.

Het is nog niet duidelijk wat er met de wedstrijd gaat gebeuren. Ajax en AZ moeten uiterlijk dinsdag 27 december 10.00 uur verklaringen hebben ingeleverd. De aanklager rapporteert dezelfde dag zijn bevindingen aan het bestuur betaald voetbal. Dat neemt uiterlijk 28 december een beslissing. Er zijn volgens de bond drie opties: de wedstrijd wordt uitgespeeld, het duel wordt overgespeeld of de bereikte stand (1-0) wordt als eindstand aangemerkt.

Tijdens een interview met het programma NOS Sportjournaal gaf Stewart aan dat AZ 'zal kijken of principes niet belangrijker zijn dan de wedstrijd' indien AZ de wedstrijd met 10 man uit moet spelen.

AZ blij met intrekking rode kaart
AZ blij met intrekking rode kaart (Foto: ANP)